13 març 2014

A FAVOR I EL CONTRA DE PAGAR ENTRADA AL CASTELL DE MONTJUÏC

5 euros l’entrada general, i 3 la reduïda; aquestes són les tarifes que des de la setmana passada s’apliquen per accedir al Castell de Montjuïc. Fins ara, l’accés havia estat lliure i per això el pagament d’una entrada ha estat una mesura no exempta de controvèrsia. “Mai és desitjable però és una mesura que garantirà fer treballs al castell i mantenir un espai que visita força gent”, justifica Francesc Xavier Esteve, conseller portaveu de CiU al Districte de Sants-Montjuïc. Assegura que d’aquesta manera el castell serà més sostenible econòmicament i generarà “uns ingressos que d’una altra manera no tindríem”.

La consellera del PSC Angels Boix assegura en canvi que hi estan “totalment en contra” ja que el castell havia de ser un centre de la pau, un centre d’interpretació de Montjuïc i un espai patrimonial. “Cap d’aquestes coses s’han complert, l’única que potser s’hi assembla és un espai patrimonial però amb una taquilla.” A més, considera que l’equip de govern ha estat poc transparent perquè fins ara s’havia parlat que s’hi farien activitats però no que caldria pagar una entrada.

“És un pas més en la privatització dels espais públics”, argumenta també Cristòfol Ortolà, conseller portaveu d’ICV-EUiA al Districte de Sants-Montjuïc. No veuen ve que es cobri entrada i tampoc que sigui una empresa privada qui ho gestioni. A més considera que s’incompleixen els compromisos i acords anteriors: “S’oblida que aquí hi havia d’haver un espai per treballar la memòria històrica.”

També en contra, tot i que amb matisos, es posiciona José Antonio Calleja, conseller portaveu del PP al Districte de Sants-Montjuïc, ja que reconeix que és un ingrés necessari per fer les reformes que necessita l’edifici. Tot i això considera incoherent que l’ajuntament “tregui pit” de la bona situació financera i assegura: “Haguéssim preferit que seguís sent gratuït”. Calleja, a més, assegura que els preocupa “l’afany per part d’alguns, sobretot des de l’esquerra, de desmuntar tot el que va significar el castell de Montjuïc” i considera que s’ha incomplert l’acord de mantenir una exposició permanent per explicar la història “sense tergiversar-la”.

Finalment, Jordi Suñé, conseller portaveu d’ERC al Districte, comenta que aquesta mesura representa “una vegada més privatitzar un espai que és de tots”. Considera que fent pagar una entrada per accedir al recinte del castell s’impedeix al veïnat dels barris de l’entorn, i de Barcelona en general, “accedir al nostre castell”.