26 novembre 2018

ELS BOTIGUERS POBLE-SEQUINS CREEN LES CÀPSULES D’INTERCULTURALITAT PER COHESIONAR EL BARRI I MILLORAR EL SENTIMENT DE PERTINENÇA

La nostra societat està en flux constant i la composició dels nostres barris canvia sense parar. Això pot crear conflictes i dificultats, tant per les persones que fa temps que hi viuen com per les que acaben d’arribar. Entre altres iniciatives per millorar el diàleg, s’han creat unes càpsules d’interculturalitat al barri del Poble-sec. Pel Districte de Sants-Montjuïc aquest projecte, promogut entre els comerciants i associacions, és una eina de treball comunitari per apropar entre si les realitats que viuen botiguers d’un mateix barri amb orígens molt diversos. Al Poble-sec, la feina s’ha centrat en la comunitat pakistanesa, però abans s’havien impulsat processos similars als eixos comercials de Sants, Sants-Badal i la Marina, sobretot amb la comunitat xinesa i les associacions de comerciants.

Per fer balanç del projecte Càpsules d’Interculturalitat a l’Associació de Comerciants Poble-sec i Paral·lel, es va organitzar una xerrada dimecres 14 de novembre, al centre cívic El Sortidor. La sessió formativa i informativa va comptar amb el suport del Departament de Gestió de Comerç, Turisme i Promoció Econòmica; i la Direcció de Serveis a les Persones i al Territori del Districte Sants-Montjuïc. Aquesta va anar a càrrec d’Ahmed Sardar, dinamitzador comercial, intèrpret i mediador expert en el context cultural pakistanès; Cristina Velasco, dinamitzadora de l’entitat comercial; Begoña Ruiz, coordinadora de les Càpsules d’Interculturalitat per a associacions; i Manel Tort, president de l’associació de comerciants, qui va introduir el tema, endinsant-nos en la realitat comercial del Poble-sec.

A la xerrada es va explicar que el projecte es va implementar per fer-lo servir com a eina de cohesió per refermar el sentiment de pertinença i l’orgull dels comerciants, que alhora són veïns i veïnes. Es va mostrar de manera visual la seva implementació i els resultats obtinguts, i també es va presentar la cultura del Pakistan i el procés de migració a Barcelona. “Aquest projecte consisteix a anar a visitar tots els comerciants de la zona del Poble-sec i Paral.lel, un per un, d’origen pakistanès… Ha consistit a explicar tots els serveis que dóna l’associació. Al final els problemes que tenen tots els comerciants són semblants, ja siguin la gent del Pakistan, de la Xina, o d’aquí”, expressava Sardar. Finalment, Tort va subratllar la importància de seguir treballant per apropar tots els comerciants. “Això no es pot refredar perquè si no costarà molt una altra vegada engegar el mateix projecte. Tenim un factor a favor i és que ja la comunitat pakistanesa no és nova. Ja hi ha una segona generació.”