17 maig 2014

COMENÇADES LES OBRES D’URBANITZACIÓ DEL PARAL·LEL

Les obres d’urbanització de l’avinguda del Paral·lel, al barri del Poble-sec, han començat aquest passat dilluns. Tot i això, no representen noves afectacions al trànsit ja que es fan en el mateix espai on en els darrers mesos s’han estat fent les obres del col·lector. El conjunt de l’obra compta amb un pressupost de gairebé 9,5 milions d’euros i es preveu que s’allarguin fins al març del 2015.

Un dels canvis que notarà el veïnat un cop enllestides les obres són les millores de l’accessibilitat a la parada de metro del Poble-sec, on s’hi instal·larà un ascensor. Aquesta havia estat una reivindicació de les entitats del barri que finalment s’ha incorporat al projecte. “Ja que fas el Paral·lel, que menys que si tenim una estació posar-hi un ascensor”, comenta Josep Guzmán, president de la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec. Aquesta part de l’obra està pressupostada amb 2 milions d’euros i consta de tres ascensors que connectaran les andanes, el vestíbul i el carrer. A més, també es col·locaran rampes per millorar l’accés entre les barreres d’accés i els ascensors.

Un altre canvi substancial serà el de traslladar el carril bici al mig de la calçada. “On està ara és perillós”, comenta Guzmán. Amb la nova ubicació s’evitarà la interferència amb els girs dels vehicles que van cap a l’Eixample, es racionalitzarà la interferència amb els passos de vianants, i hi haurà menys conflicte entre els ciclistes i els passatgers que pugen o baixen de l’autobús, els vianants que accedeixen als contenidors i els vehicles que accedeixen als guals.

El projecte també preveu que es guanyin més espais per als vianants, ampliant les illetes de la banda de l’Eixample i peatonalitzant la majoria d’encreuaments de la vorera de la banda del Poble-sec “per què no hi hagi persones que vagin passejant per la vorera del Poble-sec i hagin d’anar baixant i pujant a cada cruïlla”, comenta el president de la Coordinadora. Així, es pavimentaran al nivell de la vorera les cruïlles que no formin part de la xarxa viària bàsica, és a dir, on el Paral·lel conflueix amb els carrers Vallhonrat, Ricart, Blasco de Garay i Margarit.

La joia de la corona del projecte és el nou sistema d’enllumenat amb fanals que incorporen diferents tipus de sensors i d’elements de comunicació. Així, els nous fanals del Paral·lel representen una millora de l’enllumenat segons els criteris del Pla Director d’Il·luminació, amb l’objectiu d’afavorir l’eficiència energètica i millorar la sensació de seguretat del veïnat. Seran uns fanals amb dos tipus d’il·luminació, una de funcional i una altra d’ornamental, a base de leds. Els fanals, a més, també allotjaran nodes de connexió wifi i sensors mediambientals.

Sobre el conjunt del projecte, Jordi Martí, regidor del Districte de Sants-Montjuïc considera que “és una importantíssima inversió, un projecte que transcendeix el Poble-sec”. Assegura que es tracta d’“un eix de ciutat” i que l’objectiu és “posar-lo en valor”. El disseny del projecte ha comptat amb la participació de moltes entitats dels tres barris i els tres districtes que comparteixen aquesta avinguda, tot i que inicialment, segons comenta Josep Guzmán, va costar que es donés aquesta oportunitat a les entitats. Actualment però, hi ha en marxa una comissió de seguiment on hi poden participar totes les entitats que ho vulguin.

Tot i això, segons Guzmán, queden coses per concretar. Per exemple, diu que no s’ha parlat sobre com ha de ser el mobiliari urbà ni tampoc s’ha començat a treballar en el pla d’usos que considera que “és un tema molt cabdal per la Coordinadora”. “No volem que el Paral·lel sigui com el carrer Blai, per no fer un pla d’usos al moment, però molt més gran”, comenta. Guzmán considera que com que és una tasca laboriosa caldria començar a treballar-hi de seguida. Segons diu, és una qüestió que està sobre la taula de la Comissió de Seguiment però per ara només s’ha parlat de la part urbanística del projecte.