2 març 2010

Dia Internacional de la Dona 8 de març

Però, sabem realment d’on ve?

Erròniament s’atribueix el naixement del dia Internacional de la Dona a un fet aïllat: El 8 de març de 1908 les treballadores d’una fàbrica tèxtil de Nova York anomenada Cotton van declarar una vaga en protesta per les condicions de treball insuportables a què eren sotmeses. El seu cap no va acceptar la vaga i les dones van decidir ocupar la fàbrica. Com a resposta, l’empresari les va tancar a dins la fàbrica, va calar-hi foc i va matar a 129 treballadors que hi havia a dins.

Tot i la rellevància del fet, la realitat és molt més complexa i la instauració d’aquesta diada s’ha d’entendre en un context històric i ideològic molt més ampli.

La decisió de convertir aquesta data en una festivitat internacional va sorgir de Clara Zetkin (1857-1933), líder del moviment alemany de dones socialistes, en el marc de la celebració de la II Conferència Internacional de Dones Socialistes que es va fer a Copenhaguen l’any 1910. La seva proposta s’inspirava en el Women’s Day que les socialistes nord-americanes celebraven l’últim diumenge de febrer des de 1909 per reivindicar el dret a vot de les dones, el qual no va ser aprovat per la Constitució nord-americana fins l’any 1920 i a Espanya fins al 1933.

La primera celebració del Dia Internacional de la Dona es va produir el 19 de març de 1911 i es va seguir a Àustria, Alemanya, Dinamarca i Suècia. A partir d’aquest moment es va anar celebrant a diferents països però en dates diferents.

Ara bé, realment van ser les dones russes les qui van implantar la data actual, quan el 8 de març de 1917 van sortir al carrer per protestar davant la falta d’aliments originant la revolució russa. A partir d’aquest moment s’instaurà aquest dia i es continua mantenint després que el 1977 l’Assemblea de les Nacions Unides l’aprovés.

Des d’aleshores, aquesta diada se celebra a nivell mundial i pretén ser una data per tal que les dones reivindiquin de forma conjunta els seus drets. Enguany, quan se celebra el centenari de la proposta de Clara Zetnkin d’instaurar aquesta jornada a nivell mundial, la diada del 8 de març pren encara més importància ja que en el context actual de crisi econòmica i financera mundial, la situació de les dones és aquella que sovint és veu més afectada.

(xarxanet.org)