Agenda

3 octubre 2019 - 30 octubre 2019

EL FILL AL FRONT, EXPOSICIÓ AL CC ALBAREDA

Exposició – El fill al front

Del 3 al 30 d’octubre de 2019

Inauguració: dijous 3 d’octubre, a les 19.30 h

Una selecció de retrats de soldats republicans als fronts d’Aragó i del Segre fets per Francesc Boix durant la Guerra civil espanyola l’any 1938. El fotògraf es va incorporar voluntàriament a la 30a Divisió de l’Exèrcit Popular de la República a l’edat de 17 anys. La mostra va acompanyada de textos i poemes d’Agustí Bartra i Montserrat Roig.

Després de la Guerra Civil, Francesc Boix (Barcelona, 1920 – París, 1951) s’exilià a França on va ser internat als camps de refugiats de Vernet d’Ariège i Septfonds. Després s’incorporà a la 28a Companyia de Treballadors Estrangers amb altres excombatents republicans. Al poc temps va ser capturat per l’exèrcit alemany i el gener de 1941 ingressava al camp de concentració de Mauthausen. Boix va treballar al servei d’identificació fotogràfica del camp i, juntament amb altres presos, va amagar fotografies fetes per les “SS”. Aquestes imatges van ser presentades com a prova durant el seu testimoni als judicis de Núremberg i Dachau el 1946 per condemnar a diversos caps nazis.
Les fotografies de la Guerra civil de Boix van ser recuperades per la Comissió de la Dignitat i Fotoconnexió l’any 2013 i, posteriorment, digitalitzades i documentades fins que van ser entregades a l’Arxiu Nacional de Catalunya el setembre de 2016.

L’exposició El fill al front ha estat produïda i cedida per l’Institut d’Estudis Ilerdencs i organitzada per Fotoconnexió.

Lloc: Centre Cultural Albareda - Albareda, 22-24 - Barcelona

Preu: entrada lliure