10 juliol 2014

EL POBLE-SEC CELEBRA LA 12a EDICIÓ DE “LA CUINA DEL MÓN”

La tradicional mostra gastronòmica que acull el barri del Poble-sec al juliol va arribar aquest any a la seva dotzena edició. La Plaça Navas va ser l’escenari des del passat divendres fins diumenge de la degustació dels plats d’arreu del món que van preparar els alumnes del curs de cuina del centre cívic El Sortidor. I és que des de l’abril una trentena d’alumnes de diferents països es troben setmanalment a la cuina del centre cívic per aprofundir en els continguts, la teoria i la pràctica de la cuina. Durant aquests mesos aprenen a cuinar, a compartir experiències, a conèixer cultures diferents, i assoleixen el títol d’ajudant de cuina, com ens comenta una alumna del curs.

El funcionament de la mostra consistia en una paradeta on hi havia uns voluntaris venent els tiquets i, un cop adquirit el tiquet es podia bescanviar a qualsevol de les cinc casetes on hi havia els plats que es podien degustar. Les casetes comptaven amb un primer, un segon i un postre del continent que representaven i els degustadors podien guiar la seva elecció gràcies a un tríptic informatiu que se’ls donava amb la compra dels tiquets i, on s’explicaven els plats i també les receptes.

En aquesta edició les casetes es dividien en cinc: la d’Àfrica, on hi havia cuscús de xai del Marroc, yassa del Senegal i macedònia tropical de Nigèria, la d’Amèrica Central, on tenien tamal de Mèxic, bistec crioll de Cuba i flam de carabassa de la República Dominicana, la de l’Amèrica del Sud, amb arepa farcida d’amanida de la reina de Veneçuela, encebollado de tonyina de l’Equador i cocada del Brasil, la de l’Àsia que comptava amb musakhan de Palestina, udang balut roti i gado gado d’Indonèsia i baklawa de Síria i, finalment la caseta Europea, on hi havia el tarator amb Shopska de Bulgària, el rostit de pollastre i poma de Catalunya i la crostata de Nutella d’Itàlia.

La Coordinadora d’Entitats del Poble-sec és qui s’encarrega de l’organització de la mostra i Josep Guzman, el seu president, explicava que els participants són estudiants d’un curs de gastronomia els quals es graduen en aquesta competició. Aquests, han après a cuinar un menjar típic del seu país de procedència, però amb el handicap de fer-ho a l’engrós. A més a més, Guzman precisava que “les 4.000 racions de menjar que hi han s’esgoten, i que per tant, un any més, segurament tornarà a ser un èxit”

La tècnica del projecte, la Mireia, explicava com funciona el curs i el posterior concurs: “Tot comença amb un curs de cuina de 12 sessions amb 30 alumnes per cada nacionalitat que es presenta, encara que és difícil quadrar-ho, ja que sempre es presenten més marroquins, per exemple.” Per altra banda, explica que aquest projecte es fa per tal de que els cuiners amateurs perdin la por i aconsegueixin poder entrar a un restaurant posteriorment sense problemes. Per últim, diu que no hi ha cap tipus de requisit, ja que només pensen en ajudar, ensenyar i integrar. Sigui el sexe i l’edat que sigui.