5 abril 2016

EL POBLE-SEC TINDRÀ UN NOU POLIESPORTIU I DOS EQUIPAMENTS MÉS A LA SATALIA, I UN ALTRE AL PALAU DE LA PREMSA

El passat dimarts al vespre va ser el torn dels veïns del Poble-sec per ser informats i opinar sobre els aspectes del seu barri en el Consell de Barri que es va celebrar al Centre Cívic El Sortidor. La sessió va començar amb una explicació de les diverses actuacions que s’estan executant com l’ordenació singular del carrer Blai o la que es té previst realitzar al carrer de l’Olivera.

Respecte al Pla d’Usos, el regidor del Districte de Sants-Montjuïc, Jaume Asens, va comentar que en aquests moments s’ha fet arribar la proposta a Ecologia Urbana, sorgida de les al·legacions presentades després de l’aprovació inicial, i “ara estem a l’espera de la resposta per fer una aprovació definitiva i explicar al barri el pla”. En relació al “fre” en l’actuació del Pla Paral·lel, va assegurar que des del Districte “no s’ha dit que no es vol finalitzar els dos extrems de la via”, i és que arran del malestar per part de diversos veïns per no haver pogut participar en aquesta intervenció urbanística, “hem volgut incorporar les veus dels veïns, ningú s’ha de sentir exclòs” deia.

També hi va intervenir el cap de serveis tècnics del Districte, Miguel Ángel Valdueza, per donar més detalls de l’ordenació singular del carrer Blai. Després d’uns mesos en què s’aprovés inicialment aquesta ordenació, Valdueza va recordar que s’han produït algunes modificacions davant diverses al·legacions per part del Gremi de Restauradors. “El màxim de terrasses queda en 37 i no 40, i l’horari serà a les 11 de la nit entre setmana i a les 12 durant els caps de setmana” recordava. Asens va demanar que cal fer un seguiment per “detectar les deficiències o les millores que s’han de fer, el tema no està tancat”.

També es va presentar la proposta de reforma del carrer de l’Olivera, entre el carrer Concòrdia i el carrer Lleida on es vol “crear una sensació d’amplitud” deia. El carrer s’executarà conjuntament i comportarà “l’ampliació de voreres, mantenint un cordó d’aparcament en tot el carrer” detallava Valdueza. La vorera serà de plataforma única, es pujarà la seva quota, cosa que farà disminuir la velocitat dels cotxes que circularan per una via de 5,5 metres. L’enllumenat que es troba a la façana es canviarà, i es plantaran arbres.

Tot seguit, es van detallar les propostes que des del districte s’han estudiat per executar en diversos equipaments del barri, com al Palau de la premsa. Asens va afirmar que el barri “és compacte i dens, amb dèficit important d’equipaments”. Això genera una “expectativa raonable” amb el Palau de la Premsa, on s’ha fet un estudi arquitectònic i històric de l’edifici de 2.000 metres quadrats: “Està en bones condicions i el cost per posar-ho en funcionament és de 4M d’euros” avançava. Ara cal debatre l’ús que se’n farà d’aquest “edifici monumental i de ciutat”. Una de les propostes que va apuntar Asens, i que estan sorgint, seria ubicar l’Institut del Teatre. També es va projectar l’actuació prevista al solar situat al costat del camp de la Satalia, i qualificat d’equipament, arran de la modificació del Pla General de la muntanya de Montjuïc. Per això s’ha fet un estudi volumètric per saber el volum que es vol construir i l’ús que es vol enquibir. L’objectiu és construir tres edificis amb 4.700 metres quadrats d’equipament, un dels quals acollirà un poliesportiu pels veïns del Poble-sec amb tres plantes i amb accés des de diversos nivells. De manera participativa, s’acabarà decidint l’ús d’aquests equipaments.

A més, la trobada amb el Districte de Sants-Montjuïc va servir per extreure algunes de les característiques que està definint del Pla d’Actuació del Districte en aquests moments. Un dels punts que també va tenir el seu espai dins el Consell de Barri va ser debatre sobre les mesures que cal implementar al barri per actuar amb les persones sense sostre.

Al Consell de Barri també es va reelegir a Josep Guzmán, com a vicepresident d’aquest òrgan participatiu per quatre anys més.

Finalment, hi va haver un torn obert de paraules on es va demanar millorar els accessos amb transport públic a la muntanya de Montjuïc, i trobar una solució a l’excés de soroll ocasionat pels escombriaires al recollir la brossa pels carrers del barri, entre d’altres.