19 març 2014

EL SORTIDOR ACULL LA II TROBADA DE TORNERS DEL POBLE-SEC

El centre cívic El Sortidor va acollir aquest passat cap de setmana la 2a Trobada d’Amics dels Encenalls al Poble-sec. “Presentem tota la nostra feina, que és la torneria de fusta i pirogravat”, explicava durant la trobada Jordi Rimbau, membre del TornyClub del Poble-sec, l’entitat que organitza l’acte. Rimbau explica que es fan quatre trobades com aquesta a tot l’estat “per demostrar com funciona un ofici, que no es perdi la tradició”. Comenta que són feines que com a ofici es perden perquè no se’n pot viure econòmicament, però en canvi hi ha persones que ho mantenen com a afició.

En la trobada d’enguany a més de la sala d’actes també han estat al pati del centre cívic. S’ha pogut veure com es treballa al torn en “demostracions continuades perquè la gent pugui veure com funciona la torneria”. Per exemple, en l’elaboració d’una baldufa els visitants han pogut “veure com un tros de fusta quadrat es converteix en un cilindre i després en una baldufa”, explica Rimbau. A més, s’ha fet una exposició sobre l’evolució de la tecnologia de la torneria i un mural de la proporció àuria aplicada a la torneria.

La trobada estava organitzada pel TornyClub, un grup d’artesans del Poble-sec que es troben per ajudar-se i aprendre mútuament com treballar i crear peces de fusta amb el torn.