2 abril 2017

EL VEÏNAT DELS CARRERS DE BLAI I BLESA, INDIGNATS DAVANT LA SENTÈNCIA QUE ANUL·LA LA REDUCCIÓ HORÀRIA DE BARS I RESTAURANTS

El veïns i veïnes del carrer Blai i Blesa del barri del Poble-sec troben indignant la sentència judicial que declara il·legal l’ordenació singular que, des del febrer de l’any passat, redueix una hora el tancament dels bars i restaurants d’aquests dos trams. Amb aquesta resolució que anul·la l’ordenança, els restauradors podrien tornar a recuperar l’hora que l’Ajuntament els havia retallat, i si aquesta es fa ferma podran obrir fins a les dotze de la nit de diumenge a dijous; i els divendres i vigílies de festius podran tancar a la una de la matinada.

Des de la Plataforma Som Paral·lel han recordat que l’ordenança va ser fruit d’un procés participatiu on van contribuir restauradors, entitats i veïns. La plataforma diu que aquesta decisió judicial posa en qüestió les entitats del barri, els establiments i els veïns que van participar en el procés de definició de l’ordenança. També consideren que aquesta executòria torna a posar en perill el descans i la salut del veïnat que viu als carrers Blai i Blesa, on els residents s’exposen a problemes d’estrès generats pel soroll provinent de les terrasses dels bars. D’aquesta manera, segons la plataforma, s’està fomentant “un model basat en el monocultiu turístic i la privatització de l’espai públic”, que està donant peu a què el veïnat hagi de marxar del barri.

Amb aquest escenari que dóna la raó als propietaris dels bars i restaurants de la zona, la plataforma veïnal manifesta que “ens han declarat la guerra” i, per això, exigeixen que el Districte de Sants-Montjuïc actuï amb contundència: “Demanem que facin un recurs per allargar el termini i que la sentència no es faci ferma, i també volem parlar amb els restauradors per tornar a exposar els problemes de soroll per, així, arribar a un acord”, explica en Xavi Latorre de la Plataforma Veïnal Som Paral·lel.

Per aquest motiu, el passat divendres es va celebrar una assemblea on els veïns van començar a organitzar-se per repartir fulls informatius explicant la problemàtica i per convocar futures mobilitzacions per aturar aquesta sentència. Des d’Alerta Poble-sec es mostren sorpresos per “la brevetat amb què s’ha dictat aquesta sentència” després d’haver fet arribar “proves contundents” que refereixen a la llei de protecció contra la contaminació acústica, i que diu que “a partir de les onze de la nit els nivells de decibels han de ser baixos perquè la gent ha de descansar”, comentava Jaume Porti. De fet, també critica que en els darrers anys s’hagi modificat el tipus d’ús dels carrers Blai i Blesa, passant a ser de residencial a terciari, i això permet que els nivells de decibels permesos, en aquests carrers, puguin ser més alts: “És comprensible que en un carrer comercial del centre de Barcelona sense habitatges hi pugui haver un nivell de soroll més alt, però en una zona que té una densitat de població alta, i en un carrer estret, com Blai o Blesa, que actua com a caixa de ressonància no té gaire sentit”.