7 gener 2017

LA HISTÒRIA DEL COS DE BOMBERS AL NOU PARC DE LA PREVENCIÓ DEL CARRER LLEIDA

Ja fa un mes i mig que es van obrir les portes del nou Espai Bombers de la Prevenció de Barcelona al carrer Lleida del barri del Poble-sec. Amb la recuperació d’aquest antic Parc de Bombers s’ha volgut combinar un espai museístic i un centre de formació, divulgació i exposicions dedicat a la prevenció del risc. Les obres de reforma de l’edifici es van iniciar fa dos anys i s’han invertit més de tres milions d’euros. Per la construcció de l’equipament s’ha fet una reforma integral de l’edifici de dues plantes, ampliant la seva superfície fins als 1.433 metres quadrats.

En Toni Galilea de Plataforma de la Defensa del Patrimoni Històric dels Bombers destaca “la importància històrica” de l’edifici on es troba aquest nou equipament: “Això és el Parc de Bombers més antic d’Espanya construït expressament i dissenyat per ser un Parc de Bombers”. Des de la plataforma s’ha treballat perquè aquest espai esdevingués un parc de bombers de prevenció, és a dir, “no volíem que en aquest espai hi tornessin a haver bombers per apagar focs, sinó el que volíem és que hi hagués totes les eines i instruments per poder donar prevenció, formació, informació, i fer investigació”, apunta Galilea.

El nou equipament disposa d’àrees d’exposició, divulgació i formació de tot allò relacionat amb la prevenció de catàstrofes i emergències. A més, “també trobem objectes exposats molt antics com màquines i eines, i coses presents de com funcionen els bombers actualment i, fins i tot, idees de futur”, diu Galilea. De fet, el Parc de la Prevenció compta amb prop d’un miler de peces, algunes d’elles provenen de valuoses col·leccions del cos de Bombers de Barcelona. També trobem exposats vehicles d’un període cronològic molt ampli i en un estat de conservació divers. A la zona expositiva també s’hi troben elements amb els quals els visitants poden interactuar i experimentar amb les sensacions que es poden tenir durant un incendi o d’altres emergències, a més de tenir la possibilitat de realitzar activitats interactives i interactuar amb el contingut audiovisual.

El centre disposa de diverses aules per fer sessions informatives i cursos sobre coneixements de seguretat i prevenció. Així, a partir de gener es faran visites guiades amb les escoles del barri, s’ampliarà la difusió a la resta de la ciutadania i turistes, i es treballarà per oferir sessions i conferències formatives a col·lectius i empreses. Al mateix equipament s’ubica la seu del Cau del Jubilat (Associació de Bombers Jubilats) i l’Agrupació Cultural i Esportiva Bombers de Barcelona (ACE). “Això li donarà vida, ja que cada dia hi haurà bombers jubilats que es trobaran al seu lloc i podran interaccionar amb la resta de gent i, així, els que ho coneixem bé podrem transmetre de primera mà els nostres coneixements”, comenta Galilea.