16 abril 2015

HOMENATGE ALS BARRAQUISTES DELS HORTS DEL POBLE-SEC

Diumenge al migdia va destapar-se una placa commemorativa en homenatge als veïns i veïnes dels barris que van viure a les barraques del Poble-sec. La Comissió ciutadana per la recuperació de la memòria dels barris de barraques de Barcelona va encarregar-se d’organitzar aquest homenatge per a totes aquelles persones que van passar durant molts anys de la seva vida en aquest barri de barraques, situat antigament al sector nord-est de la muntanya de Montjuïc, a tocar del Poble-sec. Es tracta de la quarta placa commemorativa a la ciutat que recorda els anys del barraquisme.

La placa va col·locar-se a la façana del CAP les Hortes, juntament amb una torreta informativa on es recullen imatges i textos de com es vivia durant l’època de barraques en aquest barri. “Volem recuperar la memòria dels barris i de les persones que van viure en el sector del Poble-sec” comentava Oriol Granados, membre de la Comissió ciutadana per la recuperació de la memòria dels barris de barraques de Barcelona.

Diversos veïns que van viure i encara recorden com eren aquells anys de barraquisme al Poble-sec van assistir a l’acte. Molts d’ells eren immigrants pobres provinents d’Andalusia i Extremadura, com és el cas de la mare de l’Ana Pilar que venia d’Algesires: “És important aquest acte, de molta sensibilitat, ja que jo em vaig criar en aquestes barraques amb els meus avis materns, érem 11 persones vivint dins de la barraca a finals dels anys quaranta”. En general, molts dels veïns que hi van viure recorden uns anys de felicitat però amb pocs aliments.

La Rogelia, tot i que no va viure en aquestes barraques, si que hi va treballar: “Nosaltres teníem una botiga, donàvem suport a la gent que venia, sobretot a vídues de quaranta anys provinents de Jaén on se’ls hi havia mort el marit a les mines”, explicava. “Les barraques eren molt netes, polides, tenien lo just, en un llit de 40cm dormien tres criatures i el que més m’impressionava era l’aspecte d’aquelles persones” va afegir.

Aquestes barraques van construir-se a partir de l’any 1880 ben a prop de terrenys agrícoles, d’aquí ve el nom d’aquest nucli, els Horts. Durant els inicis del segles XX hi vivien 5.000 persones, però als anys 60 la xifra va augmentar als 20.000 habitants, fins que l’any 1972 van tenir que abandonar aquests nuclis degut a l’enderrocament de les barraques.

Aquesta comissió juntament amb el suport de veïns i del Districte de Sants-Montjuïc ha dut a terme una gran tasca de recuperació de la memòria històrica d’aquest espai. “És un acte molt emocionant, de record i commemoració” valorava Jordi Martí, regidor del Districte de Sants-Montjuïc.