2 maig 2008

JA HAN COMENÇAT ELS ACTES DE COMMEMORACIÓ DEL BICENTENARI DE LA GUERRA DEL FRANCÈS

Aquest any en fa 200 que Barcelona va patir la Guerra del Francès. Per commemorar aquest aniversari s?ha organitzat un cicle de xerrades que han començat avui amb la conferència “El castell al cim de Montjuïc. Una estructura inexpugnable”. El cicle l’han organitzat conjuntament el Centre d’Estudis de Montjuïc, el Centre de Recerca Històrica del Poble-Sec i els Departaments de Geografia Humana i de Didàctica de les Ciències Socials de Barcelona.
“A partir del 29 de febrer de 1908 els francesos van ocupar Barcelona”, explica Oriol Granados, president del Centre d?Estudis de Montjuïc. “Hem volgut centrar el treball en Montjuïc, on hi havia una de les fortaleses més importants de l’època i també per la seva relació amb la ciutat”, comenta el president. El castell de Montjuïc va tenir un paper important en els anys d’ocupació i guerra amb els francesos, i va ser un punt estratègic primordial per la ciutat de Barcelona.
“Comencem la primera conferència parlant directament sobre el castell amb la proposta de saber si realment era inexpugnable o no”, comenta Granados. Per fer-ho han convidat a Juan Miguel Muñoz que analitzarà el castell amb les seves etapes i tots els avatars que ha patit. ?És un estudiós del castell en el segle XVIII i el coneix bastant, ha treballat sobre diversos temes relacionats, ha publicat i ha fet molta recerca des de la perspectiva de la construcció militar- diu Granados -per tant és un expert no només de la descripció del castell sinó de la història del castell”.
El 28 de maig es farà la segona conferència: “La conquesta i la defensa de Montjuïc”, que la farà Xavier Hernández. I la tercera serà el 18 de juny amb el títol ?Viure sota el domini francès. Barcelona 1808-1814 ? que la farà Àngels Solà Perea. “Amb les tres pretenem tenir una visió general de Montjuïc en aquest període” conclou Granados. Per participar-hi, cal inscriure’s gratuïtament al Centre Cívic del Sortidor.