24 abril 2013

LA DIADA DE SANT JORDI A SANTS-MONTJUÏC

En la diada de Sant Jordi els barris de Sants-Montjuïc també es mobilitzen i són moltes les parades de roses i llibres que surten al carrer. La majoria són d’entitats o col·lectius que busquen, tant aconseguir alguns ingressos com fer-se presents al barri. Aquest, per exemple, era un dels objectius del col·lectiu “El barri, pel barri” que ha muntat una parada davant de la biblioteca del Vapor Vell. En el seu cas intercanviaven llibres per aliments que després es distribueixen entre les famílies del barri que ho necessiten. “L’acceptació de la gent ha estat increïble i s’han interessat molt pel projecte”, explica el Lluís.

Els esplais i agrupaments del districte també han aprofitat la jornada. Per exemple, l’Agrupament d’Escoltes i Guies Montserrat-Xavier, han venut roses i llibres de segona mà, a més de roses de llaminadures. “Aquests diners van pels campaments de finals de curs i el repartirem a parts iguals per les diferents branques de l’agrupament”, explica la Paula. Un motiu molt semblant és el que porta als joves de l’Esplai Espurna a sortir al carrer: “No volem que cap infant es quedi sense colònies”, diu l’Eduard. “El nostre tret diferencial és que hi afegim un poema, i aquest any com a innovació un codi QR on amb el mòbil ho pots enregistrar i escoltar la cançó”. A més, també munten una parada al passeig de Sant Antoni, a la plaça Bonet i Muixí i a la plaça de Sants. A l’Esplai de Sant Medir “tot el benefici que traiem el destinem a les colònies de l’estiu”, explica també la Sònia. “Fem manualitats i treballs manuals i avui venem roses per guanyar diners per anar-nos-en de campaments”, diu també el José, de l’Agrupament Escolta Baden Powell, al barri del Poble-sec.

Sants 3 Ràdio en col·laboració amb els alumnes de Geografia de la Universitat de Barcelona també ha muntat una parada de roses al carrer de Sants on han venut principalment roses i on es podia seguir l’emissió en directe de la ràdio local. Els diners, en aquest cas els utilitzaran per finançar el seu viatge de fi de carrera. “També hem regalat els punts de llibre de Sants 3 Ràdio i del barri”, explica el Sergi. “Tenim una mica de tot: les roses, alguns llibres, punts de llibre i pins de l’associació”, explica la Bea, de l’Associació de Disminuïts de Sants-Montjuïc, que tenien la parada a tocar de les Cotxeres de Sants. I aquests centre cívic també ha volgut sortir al carrer en aquest cas a vendre “dos productes fets per santsencs”, comenta la Iolanda. Es tracta de, per una banda, el llibre Del Somni al silenci escrit per l’Agustí Giralt. “És un llibre que té motlíssimes imatges inèdites i està molt ben explicat” i que parla de la Segona República i la Guerra Civil. Per altra banda, també han venut el darrer disc del cantautor de Francesc Mir, Avions de Paper.

A la placeta de Sant Medir hi ha muntat també una paradeta de la biblioteca de Can Batlló. “Hem tret llibres que estaven a la biblioteca per oferir-los a la gent que passa per aquí i a la gent que compri roses”, explica el Josep. El benefici de les roses, a més, s’invertirà en totes les activitats que es fan a Can Batlló, no només a la biblioteca. A Can Batlló, però, allargaran la festa de la literatura fins al proper dissabte quan s’entregaran els premis del primer certament literari que han organitzat. I al Poble-sec, els Castellers com fan des de fa temps han muntat una parada a la plaça del Molino: “Portem tot el dia venent roses, llibres, saludant als veïns donant-nos a conèixer…”, comenta el Quim.

Pel que fa la venta de llibres la Cooperativa Abacus ha muntat la seva habitual parada a la plaça de Sants. “Està sent un dia molt fluid”, ha comentat el Joan, tot i que el volum més gran de ventes s’ha concentrat a la tarda. “Aquest matí hem tingut a la Núria Feliu, que evidentment és ben coneguda al barri”, comenta. La resta d’escriptors han signat llibres en d’altres parades fora del districte.

Un altre establiment que també ha muntat parada, en aquest cas al carrer Guadiana, ha estat la llibreria Montseny. “Encara és d’hora però jo diria que més o menys com els anys anteriors”, comenta el Víctor en ser preguntat pel volum de vendes. Segons el Víctor els llibres més venuts han estat el de l’Albert Espinosa, entre els més joves, i “entre el Victus i La reina descalça diria jo que està la cosa”, comenta en relació als llibres per adults. També n’ha venut forces del Víctor Amela i afegeix: “I un que a mi m’ha sorprès molt, “S’ha acabat el Bròquil”, de Jaume Barberà”. Explica que el matí i el final del dia és quan sol haver-hi més vendes però tem que, avui, el partit del Barça pugui aixafar les del vespre.

A part de les parades i la venda de llibres i roses avui algunes entitats també han programat activitats especials. La Fundació Avismón, per exemple, han portat “un llibre i una rosa a totes les persones grans que assistim des de la nostra fundació”. Són més de 300 persones que en general es troben molt sols i estiguin a casa o a una residència algun dels voluntaris de l’entitat els fa arribar el seu regal. “Ho estant esperant desitjosos que arribin”, explica la Magdalena. Al Grup d’Opinió Àmfora han fet una sèrie d’activitats literàries centrades en Salvador Espriu i a tots els socis que hi han assistit els han regalat una rosa feta de ganxet “N’hem fet més de 200 i n’hem repartit més de 100 segur”, deia la Mercè abans de començar el recital de la tarda. A més, també han regalat llibres a tots els assistents.