5 maig 2018

EL PREU DEL LLOGUER SEGUEIX AUGMENTANT A SANTS-MONTJUÏC I JA SE SITUA COM EL SEGON DISTRICTE DE LA CIUTAT ON MÉS CREIX

La nova web de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona posa a l’abast de tothom les dades de l’habitatge de cadascun dels barris de Sants-Montjuïc. Així, l’entitat pretén “exposar dades i intentar realitzar un anàlisi comparat entre els diferents àmbits”, explica la directora de l’OHB, Anna Vergés. La plataforma interactiva inclou la visualització de més d’una seixantena d’indicadors, agrupats en diferents àrees.

Segons explica Vergés, durant els darrers anys hi ha hagut un increment de les llicències d’obres als nostres barris, moltes d’elles destinades a la construcció d’habitatges. El nombre de metres quadrats de superfície útil per persona i habitatge a Sants-Montjuïc se situa per sota de la mitjana de la ciutat: “Al Poble-sec és de 63 metres quadrats i a Sants de 70 metres quadrats, són superfícies petites”, apunta. L’edat mitjana censal dels habitatges familiars a Sants-Montjuïc és d’uns 55 anys i “l’estat de conservació, segons el cens de l’habitatge, té un percentatge per sobre de la mitjana”, apunta Vergés.

El barri del Poble-sec és el que més habitatges de lloguer té i, de fet, en aquest mateix barri, “el preu del lloguer per metre quadrat ha augmentat molt durant l’any 2017″. A més, l’any 2016 el preu del lloguer va augmentar un 15% a Sants-Montjuïc, situant-se com el segon districte barceloní on més creix. Als barris santsencs, segons Vergés, els preus del lloguer són “moderats i no estan dins dels preus mitjans de les ofertes de la ciutat”. Aquests oscil·len entre els 800 i 1.000 euros mensuals. En aquest sentit, l’Observatori ha estudiat que el 30% de la població de Sants-Montjuïc pateix un sobreesforç per poder accedir al pagament del lloguer. Vergés també explica que en els darrers anys ha augmentat el volum de contractes de compra i venda “amb preus per sota de la mitjana”.

Pel que fa als aspectes socioeconòmics, la població del districte de Sants-Montjuïc representa l’11% de la ciutat i té el mateix percentatge de llars que la ciutat. Una de les dades que cal destacar és que la població estrangera al districte és del 25,4%, un valor elevat respecte del conjunt de Barcelona, on se situa entre el 10 i el 20%. A l’apliació també es pot saber el nombre de veïns que marxa i entra a viure al districte: “Trobem que el Poble-sec o Hostafrancs hi ha saldos negatius, és a dir, són els barris on es detecta que marxa més població a d’altres indrets”, segons Vergés.

Totes les dades de l’habitatge es poden visualitzar entrant en aquest enllaç: http://www.ohb.cat/visor.html